Riski Süreç Bazlı Yönetin
İçinde bulunduğumuz değişken ve belirsizliklerle dolu dönem, kurumların risk yönetimi sistemleri oluşturmaya ilişkin ihtiyaç ve taleplerini artırıyor. Görece sakin dönemlerde bu işe yatırım yapmış olan kurumlar, iyileştirmeler ile risk yönetiminden daha fazla fayda elde etme yolları ararken, henüz bir sisteme sahip olmayan kurumlar, 'hızlı' kazanım sağlayacak çözümlere ulaşmakla ilgileniyorlar.
Her zaman söylediğim gibi, risk yönetimi, kültür ve veri işi. Dolayısı ile hap gibi hızlıca çözüm olacak bir uygulama bu alan için yok. Kültür ve veriye yatırım, zaman gerektiriyor.
Kısa sürede bir risk envanteri oluşturma talepleri, son dönemde benim için en zorlayıcı konulardan.
Uzun yıllardır, süreç bazlı bakış açısı ile; stratejik ve operasyonel seviyede risk yönetimi sistemlerinin ayrı ve entegre şekilde oluşturulmasını savunuyor ve kurumlarda sistemleri bu şekilde tasarlıyorum. Bugün artık dünya genelinde iyi uygulama olarak kabul edilen de bu.
Son dönemde yukarıda bahsettiğim sebeplerle, ‘hızlı’ çalışmalar ve süreç bazlı çalışmaları eş zamanlı yürütüyorum.
Çok açık ve samimi şekilde söyleyebilirim ki; süreç haritaları ve iş akış diyagramları tanımlandıktan sonra gerçekleştirilen süreç bazlı risk analizleri ile, ‘hızlı’ yöntemler arasında dağlar kadar fark var. Yönetime dair riskleri, süreçler arası ilişkilerden kaynaklanan riskleri ve yönteme ilişkin riskleri görebilmek bu ‘hızlı’ yöntemlerle pek mümkün olmuyor. Çalışma sonuçlarının güvenilirliği arasında da yine kayda değer farklar var.
Diğer taraftan, şartlar 'hızlı bir çalışma ve kazanım' gerekiyorsa, bu tarz ‘hızlı’ çalışmalardan en yüksek kazanım sağlamak için kontroller mutlaka çok detaylı tanımlanmalı. Riskler, jenerik nitelikte kalacağı için, kontrolleri detaylı tanımlamak, ek kontrol gerektiren alanlar hakkında düşünmeye ve iyileştirme planlamaya katkı sağlıyor. Diğer taraftan, sektör ve süreçleri tanımak, benzer sektör ve süreçlerdeki riskleri ve kontrolleri bilmek, öncesinde mümkün olduğunca detaylı araştırma yapmak kaliteli bir çıktı elde etmek için zorunlu. Bir başka zorunluluk ise, yüksek tecrübe, iyi iletişim, mülakat ve moderasyon kabiliyetleri.
Biliyorum, süreç bazlı çalışmalar zor, uzun sürüyor, farklı uzmanlıkların bir arada kullanılmasını gerektiriyor. Ancak, işler ve işe yarayan bir risk yönetimi sistemi kurmak ve sürdürmek istiyorsanız, ‘hızlı’ çalışmaları mutlaka süreç bazlı çalışmalarla devam ettirmelisiniz. Risk analizi tekniklerinizi, risk ölçüm araçlarınızı, raporlama yöntemlerinizi, mümkün olduğunca detaylı hale getirmelisiniz. Etkin risk izleme sistemleri oluşturarak, risk gerçekleşmelerini periyodik olarak değil sürekli olarak izlemelisiniz.
Verdiğiniz emeğin sonucunu mutlaka alırsınız.
KRI larınız güven veriyor mu?
İç Kontrol ve Risk Yönetimi Nasıl Fayda Sağlar?
Yorumlar