Riski Yönetme Becerisi Diye Bir Şey Var Mı?

Riski Yönetme Becerisi Diye Bir Şey Var Mı?

Riski Yönetme Kabiliyeti

Risk yönetimi eğitimlerime, riski yönetme kabiliyeti için gerekli beceri setini anlatarak başlarım. Çünkü uygulamada çok anlamlı olduğunu biliyorum. Bu yüzden bu konuda ufak da olsa farkındalık kazanılmasına katkı sağlamayı önemsiyorum. Tanımlamış olduğum beceri seti şu şekilde:


•Risk odaklı düşünme

•Kontrol okur yazarlığı

•İyileştirme isteği

•Eleştirel Düşünme

•Sistemsel Düşünme


Bu becerilerin geliştirilmesi sadece Risk Yönetimi Uzmanları için değil, yöneticiler başta olmak üzere, tüm kurum çalışanları için önemli ve Risk Yönetimi Sisteminin başarısı buna bağlı. Şimdiye kadar, bu durum benim için bir içgörüydü. Tecrübelerimden yola çıkarak, bu beceri setini önemsiyordum. Ancak, az önce bu içgörünün doğruluğundan net bir şekilde emin oldum.


Geçtiğimiz günlerde moderatörlüğünü yaptığım bir Operasyonel Risk Değerlendirme Çalıştayının verilerini analiz ediyorum. Üç gün süren çalıştayda yaklaşık 250 katılımcı vardı. 40 adet operasyonel faaliyette (süreçte) tanımlanan toplam risk sayısı 285, risk aksiyonu sayısı 168.


Çalıştaylara her gün risk değerlendirme tekniğini anlattığım aynı bir saatlik eğitim programı ile başladım. Salon aynıydı, oturma düzeni de, katılımcıların pozisyonları da, kullanılan araç ve rehberler de ve hatta akademik dereceleri ve akademik alanları da. Tüm katılımcıların risk yönetimi konusundaki tecrübeleri de aynıydı, hepsi ilk defa risk yönetimi tekniklerini kullanmayı denediler. Tüm masalara yaklaşık olarak aynı süre ve kapsamda rehberlik sağladım.


Ortaya çıkan sonuçların kalitesi arasında ise kayda değer farklar var. Bazı kişilerden çıkan sonuçlar neredeyse profesyonel bir risk uzmanının elde edeceği sonuçlar kadar iyi. Aradaki farkın özen ve dikkatten kaynaklanmadığına eminim. Çünkü, son derece özenli çalıştıklarını bizzat gözlemledim.


Aradaki farkın sebebi, tam olarak yukarıda bahsettiğim kişisel beceriler. Bu beceriler ise genel itibarıyla 'düşünme becerisi' kategorisinde yer alıyorlar. Bu becerilerin tüm yönetici ve personele kazandırılması halinde, kurumsal risk zekasının önemli derecede iyileşeceğine inanıyorum, dahası görüyor ve analiz ediyorum. Kurumsal risk zekasının iyileşmesi ise etkinlik, ekonomiklik ve verimliliği dolayısı ile performans, karlılık ve başarıyı önemli ölçüde artıracaktır.


Kurumsal Risk Yönetiminin birinci kuralıdır kurumsal risk kültürünün oluşturulması. Nasıl olacak diye merak ediyorsanız, işte püf noktası! Tüm diğer politika ve prosedürler bundan sonra anlamlı hale gelebilir.


Bu arada, 'Bazı kişilerden çıkan sonuçlar neredeyse profesyonel bir risk uzmanının elde edeceği sonuçlar kadar iyi' dedim ama alternatif durumu tanımlamadım. İlk defa bu kadar yüksek çıktılı bir çalıştayda, işe yaramayacak bir tek çıktı ile bile karşılaşmadım. Düzenleme yapmadan bile raporlanabilir seviyede başarılı çıktılar elde ettim :) Formülü bir sonraki yazıda paylaşayım.

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak