Yöneticilik ve Liderlik Becerileri

Yöneticilik ve Liderlik Becerileri

Kendini keşfetmiş bir yeteneğin, iş dünyasında keşfedemeyeceği hiçbir şey yoktur

Yöneticilik ve liderlik becerilerinden bahsedildiğinde, genellikle konu çok kişisel algılanabiliyor. Belki de bu yüzden, gelişim konusunda görece zorluk yaşanan alanlar.


Ancak, bugün kurumların en önemli riskleri içinde ilk 5' ye yerleştirebilirim bu becerilerdeki boşlukları.


Genel algı, bir kişinin belirli bir tecrübe yılına sahip olduğunda, yöneticilik ve liderlik yapabileceği yönünde. Ancak maalesef gerçek bu değil. Yöneticilik ve liderlik kişinin; kişilik, karakter ve mizaç özellikleri, sosyal ve duygusal becerileri, teknik yetkinleri ve tüm bunlarla, yönetmek ve liderlik etmek konusunda nasıl bir deneyim ve tecrübeye sahip olduğu ile ilgili. Diğer taraftan, kişinin yöneticilik ve liderlik becerilerini kullanacağı alanın da kişinin sahip oldukları ile uyumlu olması gerekmekte. Çünkü, her alan, aynı beceri seti ile yönetilemeyebilir. Örneğin, Muhasebe ve Finans alanındaki ekipler ile Bilgi Teknolojileri ya da Pazarlama alanlarındaki ekiplere yöneticilik ve liderlik etmek farklı beceri setleri gerektirir. Burada bahsettiğim beceri seti ise 'teknik beceriler' dışında kalan becerilerdir, teknik beceri ise zaten olmazsa olmaz.


Deneyimlerim, teknik becerilerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi konusunda bile yeterli araçlara sahip olunmadığını gösteriyor. '15 yıl tecrübesi varsa, yönetebilir; Sonrasında ise, yönetici ise herhalde biliyordur' bakış açısı kurumlarda sistemsiz, kuralsız, dahası hatalı yönetim alanlarının oluşmasına sebep oluyor. Hal böyleyken, 'soft skills' üzerinde bir ölçüm ve değerlendirme yapabilmek ve bu konuyu önemseyebilmek oldukça lüks ve zor karşılanabilecek bir ihtiyaç gibi görünüyor.


Ne yapılabilir?


Kurumlar için insan, işlendikçe gelişebilen ve yatırım yapıldığında kazanç sağlanabilen bir kaynak. Ancak, işleme süreci ve yatırımın profesyonel ve yeni nesil İnsan Kaynakları bakış açısı ile yapılması gerekiyor. Kurumlar, birer yetenek avcısı olmalı. Kurum içi yetenekleri keşfetmeli, bu yetenekleri, kurum vizyonuyla uyumlandıracak şekilde işlemeli. İş hayatı bir okuldur. İnsan eğitim, öğretim ve gelişim sürecinin en uzun kısmını iş hayatında geçirir. Uzun vadeli hedefleri olan ve sürdürülebilirliği arzulayan kurumların bu bilince sahip olması çok önemli. İnsana yapılan doğru yatırım, sadece daha hatasız çalışan insanlar sağlamaz, kuruma değişim ajanları kazandırır. Bu daha yüksek vizyonlar için bir kurumun sahip olabileceği en büyük kaynaktır ve hiç bir kurum bu kaynağı dışarıdan transfer edemez. Bu kaynak, içeride yaratılır, içeriden ateşlenir.


Keşfedilen yetenekler, sadece teknik bilgi açısından değil, yöneticilik ve liderlik becerileri açısından da geliştirilmeli. Bu şüphesiz, yılda bir defa iletişim eğitimi almakla ortaya çıkacak bir sonuç olmayacaktır.


Yeteneklerinizi, koçluk ve mentorluk uygulamaları ile tanıştırın. Yetenekleriniz, koçluk süreçleri ile kendilerini keşfetsin. Kendini keşfetmiş bir yeteneğin, iş dünyasında keşfedemeyeceği hiçbir şey yoktur.

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak