Kritik Görevler Ücret Politikalarından Olumsuz Etkileniyor

Kritik Görevler Ücret Politikalarından Olumsuz Etkileniyor

Kritik Görevleriniz Stratejik Önceliğiniz

Son dönemde danışmanlık projelerimde bu konuda yürütmüş olduğum çalışmalarda, kritik görevlerin ücret politikalarından olumsuz etkilendiğini görüyorum. Ve bu oldukça ciddi bir durum.


Birinci olumsuz etki işten ayrılmalarla ilgili; 

- İşten ayrılmalar nedeniyle kritik görevler, sayıca yetersiz ya da yetkin olmayan personel ile yürütülmek zorunda kalıyor,

- Kurumsal hafıza kaybediliyor,

- Turn over oranının yüksek olması nedeniyle, deneyim ve tecrübe aktarımı zayıflıyor,

- Kritik görev için yeni, nitelikli personel bulmak zorlaşıyor.


İkinci olumsuz etki motivasyonla ilgili;

- Ekonomik kaynaklarını ve hayatını yönetmekte zorlanan çalışan, işi ile ilgili yeterli motivasyona sahip olamıyor. Yeni kaynaklara ulaşma yollarını aramak, yeni bir iş aramak ya da mevcut kaynaklarının yetersizliğinden kaynaklanan sıkışmışlık duygusu ile meşgul oluyor. Her durumda, işi ile ilgili sahip olduğu bilgi, deneyim, zaman, motivasyon gibi kaynaklarını işi için kullanmakta zorluk yaşıyor.


İnsani taraftan bakınca son derece normal bir durum olduğunu düşünüyorum. Profesyonel taraftan bakınca ise, bu normal durumunun, kritik görevler için etkisi ve olasılığı yüksek yapısal bir risk olarak ele alınması gerektiğini görebiliyorum.


İktisat/Ekonomi 101 dersi bilgisinin ilk bilgisini hatırlarsa; 'Kıt veya sınırlı kaynakları, sınırsız istek ve gereksinimleri tatmin etmek için nasıl kullanılacağımız ve koordine edileceğimize'' ilişkin bir stratejiye sahip olmak gerekiyor.


Dünya değişiyor ve bu yolun geriye dönüşü yok. Düşünce kuruluşları dijital dönüşümün öngörülebilir etkilerini ve ''Yetenek Yönetiminin'' birinci öncelik olarak konumlandırılması gerektiğini yaklaşık 10 yıldır söylüyor. 


Ne yapmalıyız?


Sonsuz sayıda olasılıkla strateji türetmek tabi ki mümkün. Ben, en temel ve olmazsa olmaz perspektifinden öneriler sunacağım:

- Rol ve sorumluluklarınızı açık ve yazılı hale getirin

- İş analizlerinizi yapın

- Kritik görevleri tespit ve analiz edin, kontrol stratejileri oluşturun

- İş süreçlerinizi analiz edin, prosedürlerinizi oluşturun

- Kritik süreçlerinizi belirleyin ve kontrol stratejileri belirleyin

- ERP sistemlerine mümkün olduğu kadar çok süreç aktarın

- ERP dışı kalan süreçlerinizi dijitalleştirin

- Robotik süreç otomasyonlarına geçiş yapın

Özetle, operasyonunuzu dokümante ederek, kurumsal hafızayı kayıt altına alın ve hemen ardından/eş zamanlı olarak dijitalleştirin.


Bu öneriler, genellikle kurumlarda insanı denklemden çıkarmak olarak algılanıyor ancak aslı öyle değil. Aslında olan, 'personel' i - 'insan' olarak kavrayan yeni bir bakış açısına geçmek. Bu bakış açısı ile insanın üstün yeteneklerini geliştirmek, bunlardan faydalanmak ve insanın insan olmaktan gelen özelliklerine değer biçmeyi sağlamak.


Ve devam edin;


- İşleri dijitalleştirerek, insanlara daha fazla özel hayat zamanı yaratın, iş stresini azaltın, uzaktan ve çalışma imkanları sağlayın.

- İnsanı rutin görevlerden çıkararak, yeteneklerini keşfetmesini ve kullanmasını sağlayın, görevi anlamlı hale getirin, iş tatminini ve motivasyonu artırın.

- İnsanların, strateji, iletişim, koordinasyon, yönetim gibi alanlarda beceri geliştirmeleri için iyi eğitim ve koçluk süreçleri uygulayın. Kişisel becerileri gelişen insan, hem bireysel hayatı hem de iş hayatı üzerinde daha fazla etki sahibi olacaktır.

- Daha az insan, daha az çalışma süresi, daha sade ve dijital süreçler; daha fazla veri, düşünme, üretme ve iş birliği üzerine odaklanın. 

- Yeni stratejilerinizle uyuşmayan insanlarla yollarınızı ayırın. Bu, hem onlar hem de kurumunuz için ödül olacaktır. Mutsuz bir iş hayatı, zamanının ve hayatının büyük kısmını işyerine geçiren insan için cehennemden farksızdır. Uzun vadede, ruhsal ve bedensel problemler ile sağlıksız bir yaşam demektir. 

- Uygun pozisyonlar ve işler için, dışarıdan uzmanlık ve danışmanlık sağlayın. İşten ayrılan personelleriniz, bunun için en iyi kaynak havuzunu oluşturabilir.

- Yeni vizyonunuzun yetenekleri çekmek ve elde tutmak için kazançlarını test edin ve sürekli izleyerek iyileştirin.


Sonuncusu ve en önemlisi; Kurumunuzu yeni dünya düzenine göre etkili yönetmek için strateji ve sistem geliştirmek konusunda desteğe ihtiyacınız varsa; bir konuda uzmanlık sağlayan danışmanlarla değil, 'çok yönlü uzmanlık ve tecrübeye sahip, Yönetim Danışmanları' ile çalışın.' Gerekiyorsa, Yönetim Danışmanı ile birlikte belirlenen strateji ve sisteme uygun araçları oluşturmak için uzmanlık desteğine sonrasında başvurabilirsiniz. 


Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak