Şirketinizin Geleceği, Veriye Dayalı Risk Yönetimine Bağlı

Şirketinizin Geleceği, Veriye Dayalı Risk Yönetimine Bağlı

Veriye Dayalı Risk Yönetimi

Çok mu iddialı? Kesinlikle değil.

Geç mi kaldık? Biraz ama başlamak için hala vaktimiz var.


Global ölçekte, risk yönetimi üzerine yayın yapan birçok kurumun (danışmanlık şirketlerinden yazılım şirketlerine kadar) bültenine abonelik kaydım var. (Eskiden bunu google alerts ile yapardık :)) Bu bültenler, küresel ölçekte güncel uygulamaları görmek için faydalı.


Son dönemde, bu bültenler aracılığı ile 'risk verisi bankaları' nın pazarlamasına ilişkin bilgilendirme dokümanları geliyor. Hani o 10 yıldır konuştuğumuz büyük veri, risk yönetimi alanında da artık paketlenmiş haliyle pazarlanabilir halde sunuluyor. Özellikle finans sektörü için bu veri bankaları bir süredir vardı ve kullanımdaydı. Ancak bugün, daha detaylı analizler ve senaryolar içeren veri bankalarına ulaşmak mümkün.


Bu tür veri bankaları, genellikle sektörel veriler ya da sektörler içinde spesifik veriler sağlayabiliyorlar. Dış çevre analizleri için çok sayıda büyük ölçekli şirket tarafından da kullanılıyorlar.


Sorun şu ki; şirket içinde olan biteni yalnız siz bilebilirsiniz. Yani operasyonel risklere ilişkin dışarıdan bir risk veri bankasına ulaşma imkanımız yok.


Yıllardır, tüm eğitimlerimde, riski yönetmek için risk verisine ihtiyacımız olduğunu ve risk envanterlerinin veri toplamak üzerine yapılandırılmış şekilde hazırlanması ve geliştirilmesi gerektiğini meslektaşlarıma tavsiye olarak iletiyorum.


Bugün geldiğimiz noktada, otomasyonlar bu kadar işimizin içine dahil olmuşken, pek çok kurumda otomasyonlar içinde devasa ölçekte 15-20 yıllık veri setleri olduğunu ancak bu veri setlerinin anlamlandırılabilir bir yapı içinde kullanılmadığını görüyorum. Bu verilerin hepsini anlamlı olarak strateji ve karar süreçlerine dahil edeceğimiz alan ise Risk Yönetimi Sistemi.


Bugünün risk yönetimi sistemlerinin veriyi analiz edebiliyor olması bir zorunluluk. Önümüzdeki 5 yıl içinde iş dünyasında yaşanan gelişmelerde hep birlikte bu zorunluluğun önemine şahitlik edeceğiz.


CEO ların, Yönetim Kurullarının ve Risk Yönetimi Uzmanlarının şirketleri, sektörleri ve hatta ülkemiz için yapacakları en önemli yatırımlardan biri, veriye dayalı risk yönetimi sistemi oluşturmak olacaktır. Bu yatırım, Risk Yönetimi Uzmanları için aynı zamanda önemli de bir kariyer yatırımı.


5 yıl sonra, servet ile satın alınamayacak değerde bir kaynağa yatırım yapmak istiyorsanız, işte size bir tanesi.


Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak