Sürdürülebilirlik ve COSO
Neden Sürdürülebilirlik?
Dünya genelinde şirketler, etkili iş ve yatırım kararı almanın kısa vadeli başarı ölçütlerinin ötesine geçtiğini her geçen gün artan ölçüde kabul ediyorlar. Kurum paydaşları, kurumlardan finansal performansın ötesinde açıklamalar bekliyorlar. Hem kuruluşlar hem de hissedarlar, iklim değişikliği, kaynak kısıtlamaları, nüfus artışı, küreselleşme ve teknolojik yenilik gibi sürdürülebilirlik konularının iş sonuçlarını ve etkilerini önemli ölçüde etkileyebileceğini her geçen gün daha fazla fark ediyorlar. Bu kabuller; kurum, kuruluş ve şirketler için sürdürülebilirlik kavramının önemini artırıyor.
Dolayısıyla, hızla değişen dünyada rekabet şartlarına güçlü bir yenilik daha ekleniyor.
ICIF ve ESG İlişkisi: ICSR
COSO geçtiğimiz günlerde “Achieving Effective Internal Control Over Sustainability Reporting (ICSR)” adlı bir rehber yayınladı. Rehber özet olarak, COSO Bütünleşik İç Kontrol Çerçevesinin (ICIF), Sürdürülebilirlik gerekliliklerinin yönetiminde nasıl kullanılabileceğini anlatıyor.
ICSR, İç Kontrol Sistemi ihtiyacına ilişkin olarak yıllardır anlatmaya çalıştığımız bakış açısını harika şekilde destekleyen bir içerik olmuş. (Bu açıdan, projelerde bir araya geldiğimiz kişi ve kurumlar için bir çırpıda anlaşılabilecek hatta fırsat buldularsa çoktan uygulamaya dahil edilmiş olmasını beklediğim bir perspektif sunuyor.)
ICSR Modeli ile Nasıl Kazanım Sağlanır?
Esasen, Sürdürülebilirlik kavramı da diğer tüm popüler kavramların kaderini yaşıyor: Gösterişli raporlar, projeler ancak 'yönetim alanı' ile entegre edilmemiş ayakları yere basmayan çalışmalar; bir ucundan tutmaya çalışan yaklaşımlar...
''Sürdürülebilirliği gerçek manada uygulayabilmek için ise, entegre kontroller gerekiyor''
Yani, yıllardır iç kontrol sistemi ile aşmaya çalıştığımız duvara bu defa sürdürülebilirlik çarpıyor. Ancak onun duvarı daha yüksek! Neden mi? Birlikte çalıştığımız meslektaşlarım hatırlayacaklardır: Kurumlarda akçeli işler büyük ölçüde kontrol altındadır, asıl marifet finansal olmayan alanda kontrol sistemi tasarımı yapmaktır. Sürdürülebilirlik gereklilikleri de işte bu finansal olmayan alanda kalıyor. Yine çokça dikkat çektiğim bir tabirle; soft kontroller alanında. Ancak, bugünün iş dünyasında soft kontroller ile finansal göstergeler arasında ilişki giderek güçleniyor.
İş dünyası dinamikleri, değişen dünyadan en fazla etkilenen konuların başında geliyor. Küreselleşen ve daha fazla bağlantılı hale gelen dünyada kurum, kuruluş ve şirketlerin 'yönetim' kavramını kurumsal olarak ele alması bir gün bile ertelenemeyecek kadar acil.
COSO İç Kontrol Çerçevesi, Sürdürülebilirlik alanına çok güçlü bir tecrübe, birikim, know-how ve rehberlik sağlıyor. Keşfedilmişi yeniden keşfetmeye çalışmak yerine, bu rehberliği kullanarak, ileriye gitmek en akıllıca karar olacaktır.
KRI larınız güven veriyor mu?
Riski Süreç Bazlı Yönetin
Yorumlar