"Değişemiyoruz" Sorunsalı

Değişim Nasıl Mümkün?

"Bizim sorunumuz değişim değil. Biz değişimi kolay kabul ediyoruz ama sürdüremiyoruz" Nasıl, tanıdık geldi mi?


Özellikle kurumsallaşma yolculuğuna adım atan şirketlerde çok temel bir sorundur "Değişememek". Eğitimler ve danışmanlıklar alınır, bir hevesle çalışmalar yapılır, bu sefer olacak galiba derken.. Bir bakmışsınız 3 ay sonra her şey aynı tas aynı hamam.


Şirketler, son dönemde, bu sorunu çözmek için doğru yola çok yaklaştılar: İç Kontrol ve İç Denetim Departmanları oluşturuyorlar. Kurumsallaşmaya önem veren ve bu konuda eğitim ve araştırmalarla kendini yetiştirmiş yeni kuşak yöneticiler, ihtiyacın ve çözümün farkındalar.


Doğru yoldalar, ancak bir sorun var: Bu iki aracı nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar. Bu durumu İç denetim ve iç kontrol uzmanı iş ilanlarında çok açık bir şekilde görebiliyoruz. İç denetçi iş ilanlarında prosedürleri, iş akışları, kontrolleri tasarlamak; iç kontrol iş ilanlarında süreç denetimleri yapmak gibi görevler yer alıyor, hatalı şekilde.


İç Kontrol ve İç Denetim

Değişime, Kurumsallaşmaya ve Kontrollü Yönetime Nasıl Katkı Sağlar?


Değişim tarif etmekle olmaz.


Neyin, neden ve nasıl değişmesi gerektiğini tespit etmek; Bu değişimi sağlamak için işin akışını değiştirmek gerekir. Akışı güvence altına almak için görev tanımları, prosedürler, kurallar, performans hedefleri, raporlama hatları da değişimi güvence altına alacak şekilde planlanmalıdır. Bu, İÇ KONTROL ün işidir. İç Kontrol, periyodik olarak sürece gözetim sağlayarak değişimi de izler ve geri bildirim verir.


İÇ DENETİM ise değişimi bağımsız olarak denetler: Her şey beklendiği gibi ilerliyor mu? İç Kontrol yapısı etkin ve verimli mi? İç Kontrol Sistemi ile tasarlanan yapıya uyum sağlanabiliyor mu? kanıtlar üzerinden görmeye çalışır ve aksayan yönler için İç Kontrol Sisteminin iyileştirilmesini talep eder.


İç kontrol ve iç denetimde farklı teknikler kullanır. Bu tekniklerin uluslararası kabul görmüş standartları vardır. Biri diğerinin işini yapamaz. İkisi birlikte ama bağımsız çalıştığında fayda sağlanabilir.


Değişim ve kurumsallaşma için en temel adım, iç kontrol ve iç denetim birimlerinin ve sistemlerinin profesyonel olarak oluşturulmasıdır. Kurumsallaşma bu iki sistemin kurumsallaşması ile mümkündür.


Şirketlerin yeni nesil vizyoner yöneticilerini attıkları cesur adımlar için tebrik ediyor, iç kontrol ve iç denetim sistemlerini kurumsallaşma için güvence haline getireceklerine yürekten inanıyorum.


Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak