21. YY Becerileri İle İlgili Bir Analiz
T-Manager' da Gelişim Planı oluşturmak için uygulamış olduğumuz kısa bir anket var. Bu anketin amacı kişinin 'soft skills' olarak adlandırılan becerilerdeki boşlukları ve gelişim için ihtiyaç duyduğu ana temaları tespit etmek. Şimdiye kadar 1000' de fazla kişi tarafından bu ankete katılım sağlandı.
Dikkatimi çeken noktaları sizlerle de kısaca paylaşmak istedim.
Kişiler çoğunlukla kendilerini 'bağımsız' olarak tanımlıyorlar.
Gerçekçi, mantıkçı, amaç ve sonuç odaklılar.
Risk almayı sevmiyorlar ve tutkulu olmadıklarını düşünüyorlar.
Başka destekleyiciler de olmakla birlikte, temel referans olarak bu noktalara baktığımızda bile sonuç şaşırtıcı değil; yaratıcı olduklarına inanıyorlar ancak, 'eyleme geçen' değil, 'düşünen' olarak kendilerini tanımlıyorlar.
Sonuçların işaret ettiği nokta ise; ''Potansiyeli ortaya çıkaramamak''.
Diğer taraftan, ''ilgi alanlarımı, güçlü ve zayıf yönlerimi biliyorum'' ifadesi de çok az kişi tarafından onaylanmış durumda. Bu da yukarıdaki çıkarımı destekleyen bir sonuç.
Dikkatimi çeken bir başka husus ise, daha ilginç; takım oyuncusu değil, bağımsızlar; insan değil, görev odaklılar ANCAK diğer insanların mutluluğunu ve verdikleri kararların diğer insanlar üzerindeki etkilerini çok baskın bir yüzde ile önemsiyorlar. Çok dikkat çekici bir çelişki.
Elimizdeki örneklem üzerinden bir tahmin yaparak şunları söyleyebilirim:
Sosyal değerler ile bireysel değerlerimizin çatışması ile uğraşıyoruz ve bu, potansiyelimizi ortaya çıkarmamız için önemli bir engelleyici.
Yine şaşırtıcı değil ki; en çok önerilen gelişim temaları 'Öz Yönetim Becerileri ile Sosyal ve Duygusal Zeka Becerileri.'
21. yy kendimizi keşfetmek ve potansiyelimizi ortaya çıkarmak için bizi zorluyor ve sonuna kadar zorlayacak. Bu zorlama bireysel, toplumsal ve kolektif boyutlarda olacak. Bireysel olarak, topluma ve kolektife rağmen yol almak zordur ancak toplum ve kolektifin ittirmesi ile yol almak bireysel olarak yıkıcı olabilir.
21. yy becerilerinin farkında olmak ve kendimiz için geç kalmadan bu becerileri kazanmak konusunda bir yol haritası çizmek gerekiyor.
Zorluklarını biliyor, anlıyor ve duraksamaya hak veriyorum. Henüz Türkçe' de ve Türkiye' de kavramsal olarak dahi karşılığı tam olarak olmayan beceri setleri ile karşı karşıyayız. Başlangıç olarak 'soft skills' kavramı için bile bir karşılık bulabilmiş değiliz ve Soft Skills dediğimiz beceriler, birbiri içine geçmiş yüzlerce beceriyi bir araya getirerek gelişmemizi bekliyor.
Ancak, geç kalmanın sonuçları hem bireysel hem de toplumsal olarak telafi edilemez.
KRI larınız güven veriyor mu?
Riski Süreç Bazlı Yönetin
Yorumlar