Hassas Görevlerin Önemi
İç kontrol, yönetim sisteminin atmosferi. Ne kadar iyi ve kaliteliyse yönetim ve yönetime dahil olan herkes ve her şey o kadar rahat nefes alabilir.
Hal böyle olunca, iç kontrolde yapılacaklar bitmez :))
İç kontrol uzmanı olarak, aynı noktada dönüp durduğumuzu hissediyor, nereden başlasak, nasıl devam etsek diye düşünüyorsak; COSO ICF ve ERM standartlarını bir kez daha gözden geçirelim; olmazsa olmazlarımız olan stratejik, eleştirel, sistemsel ve kavramsal düşünme becerilerimizi şöyle bir yoklayalım, bize söyleyecek mutlaka bir şeyleri olmalı :)
'Hassas Görevler' (başka ifadelerle 'Kritik Görevler' ya da 'Anahtar Pozisyonlar' - gördüğünüz üzere iç kontrol ve risk yönetiminde kavramsal kargaşa burada da devam ediyor:) -) de işte bu söyleyecekleri şeylerden biri.
Hassas Görev Nedir?
Kurum içi risklerin ya da yönetilemeyen iç ve dış riskler nedeniyle karşı karşıya kalınan maruziyetlerin önemli bir kısmı çalışanların fiil ve davranışlarından kaynaklanır. Kurum faaliyetlerinden bazıları, yapılan işin doğası gereği, işi yapan kişi ya da kişilerin kötüye kullanımına göreceli olarak daha fazla maruz kalma riskini taşıyabilir, herhangi bir kesinti, gecikme ya da hata durumunda kuruma daha fazla zarar verebilir. Bu faaliyetler, İç Kontrol Standartlarında “hassas görevler” ifadesi ile tanımlanmıştır. Söz konusu faaliyetlerin kurumun iç kontrol ve risk yönetimi uygulamaları çerçevesinde belirlenmesi ve tanımlanması riski yönetme ve kontrol sistemini güçlendirme kapasitesinin artırılması için önemlidir.
Hassas Görevler Nasıl Yönetilir?
Bu kısım önemli! Çünkü, objektif kriterleriniz yoksa, hassas görev olarak ele aldığınız görevler sandığınız kadar hassas olmayabilir ve önemli bir şeyler kaçırıyor olabilirsiniz.
Bu konuda birlikte çalıştığımız kurumlarda, kendi geliştirdiğim yöntemi uyguluyorum. Kurumdaki tüm pozisyonları öncelikle bir skala üzerinden değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Sonrasında, risk iştahının üzerinde kalan görevleri hassas görev olarak tanımlıyoruz. Bu görevler için mevcut durumdaki tedbirleri tanımlıyor, değerlendiriyor ve iyileştirilme öneri planlıyoruz. Tüm çıktıları bir izleme formu ile takip ediyoruz.
Hassas görevlerle ilgili çalışma yapmak için objektif kriterler içeren böyle bir yöntem kullanmanızı tavsiye ederim. Kriterlerinizi, kurumunuza ve sektörünüze özel olarak oluşturmak için kurum içinde minik bir strateji çalıştayı gerçekleştirmek de faydayı artıracaktır.
Yeteneklerin dönüştüğü, yeni yeteneklerin bulunmasının ve mevcut yeteneklerin elde tutulmasının zorlaştığı günümüz iş dünyasında, kurumlar için katma değerli bir çalışma olacaktır. Diğer taraftan, bu çalışma ile RKM ler için de harika bilgiler toplayabilirsiniz.
Gerçekleri Kaybetmek
Esneklik mi, Katılık mı?
Yorumlar