'İç Kontrol ve Risk Yönetimi Ne Fayda Sağlar' Sorusu Nasıl Cevaplanır?

'İç Kontrol ve Risk Yönetimi Ne Fayda Sağlar' Sorusu Nasıl Cevaplanır?

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Ne Fayda Sağlar

Haydi, bugün de başka bir perspektiften bakalım!


Danışmanlık ve eğitmenlik mesleği gereği, her yıl çok sayıda kişi ve kurumla çalışmalar yürütüyorum. Danışmanlık mesleğinde geçen 8 yılda kurumsal projelerde en çok duyduğum soru: 'Bu çalışmanın amacı nedir?, Nasıl bir fayda bekleniyor?' (Tercümesi: Ne işe yarayacak, bizi niye yoruyorsunuz?)


Aslında, her bir toplantı/çalıştay başlangıcında, hiç atlamadan önce bu soruların cevaplarını içeren bir bilgilendirme yaparım. Ancak, bu sorular, hiç cevaplanmamış gibi toplantı boyunca katılımcıların cebinde bekler ve ilk arada ya da fırsatta çıkar ceplerden ???? Her bir katılımcı bu toplantılara aslıda ceplerinde taşıdıkları tecrübe ve hikaye ile birlikte geliyor. Genellikle de bu durumun o anda yapılan işle pek bir ilgisi olmuyor.


Peki, cepler nasıl boşalır? Ceplerin boşalması neden ve ne kadar önemli?


Öncelikle, cepler boşalmadan, işe bilgi, tecrübe ve yetkinliklerini dahil etmeleri pek mümkün değil. Bu nedenle çok önemli.


Nasıl boşalacağına gelince; hiçbir cümle, gerçek bir deneyim kadar ikna edici olamayacak. Dolayısıyla, ikna kaygısı taşımadan, sorulara uygun cevaplar vermek birinci aşama. (Bu aşamada çatışmaya varan ikna çabalarına şahit oluyorum, aman diyeyim yapmayın ????)


İkinci aşama, sahadaki çalışmanızın sonuçları. Asıl önemli kısım burası.


Kaliteli bir süreç analizi, risk analizi çalışması sonucunda; ????mevcut durum, ????olduğu düşünülen durum ve ????olması gereken durum olmak üzere 3 farklı alternatif oluşur. Mevcut durum, ne olduğu düşünülene ne de olması gerekene benzer. Olması gerekenin olmaması değil ama olduğu düşünülenin olmaması ikna için kişinin ihtiyacı olandır. Olması gerekene ikna etmeye çalışmak, dışarıdan bir dayatma gibi görünebilir. Ancak, olduğu düşünüleninin olmaması kişi için hayal kırıklığıdır ve olması gerekene ikna olması için ihtiyacı ortaya çıkarır.


Bu nedenle, süreç ve risk analizlerini yaparken, mevcut durum ve olduğu düşünülen durum arasındaki ince çizgiyi görebilmek önemli. Sonrasında, olması gereken için kontrol faaliyetlerini tasarlamak ve iyileştirmek için keyifle işbirliği yapabilirsiniz.


Bu sorulara teşekkür etmem gerektiğini de ayrıca belirtmek isterim ???? Hissettiğim ihtiyaçla teknik yetkinliklerden kafamı kaldırıp, son 5 yıldır ekip çalışması, kişiler arası ilişkiler, kişilik ve davranış teorileri, psikoloji vb. alanlarda yoğun bir araştırma, öğrenme ve eğitim sürecine girmeme vesile oldular. Kuvvetli insan ilişkileri gerektiren iç kontrol ve risk yönetimi mesleğinde görev yapan meslektaşlarıma da nacize tavsiyemdir; sosyal becerileri geliştirmeyi de en az teknik beceriler kadar önemsemek.


Son olarak, bu gün bu soruyu soran kişiye de sizinle paylaşmama vesile olduğu için gıyabında teşekkür ederim ????

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak