İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sistemi İçin Proje Planınız Var Mı?

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sistemi İçin Proje Planınız Var Mı?

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Nasıl İçselleştirilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi sistemi uygulayıcılarının en büyük ve ortak sorunu; başladık, ilerleme kaydedemedik; çalıştık içselleştiremedik durumları.

Şimdi bir bakalım:

İç Kontrol ve Risk Yönetimi uygulayıcısı ifadesi ile kastettiğim; bu çalışmalar için görevlendirilmiş birimler ve uzmanlar. Bu birim ve uzmanların temel görevi rehberlik ve koordinasyon. İç Kontrol ve Risk Yönetimi konusunda yüksek yetkinliklere sahip olmak, maalesef başta ifade edilen temel sorunları ortadan kaldırmaya çoğu zaman yetmiyor. Uygulamada başarı, güçlü projelendirme ve planlama yeteneği de gerektiriyor.

İç Kontrol ve Risk Yönetimi sistemleri alanı büyük bir okyanus. 'Yönetime dair ne varsa' bu okyanusun içinde. Yönetime dair yaptıklarınız, yapmadıklarınız, yapabilecekleriniz ve yapmanız gerekenleri kapsayan oldukça büyük bir alan burası. Bu yüzden, doğru ve güçlü bir metodoloji ve bu metodolojiyi destekleyecek bir proje planı ile yol almak gerekiyor.

Çeşitli yönetim araçlarını alıp üst üste, yan yana dizdiğimiz çalışma modelleri hem çok fazla efora hem de kurum içinde sonuçsuzluk ve anlamsızlıktan kaynaklanan inanç kayıplarına sebep oluyor. İnanç kaybederseniz, kültüre işleyemezsiniz, kültüre işleyemezseniz başarılı olamazsınız.

Örneğin; Risk Yönetimi sistemini kurmak/çalıştırmak mı istiyorsunuz?

Önce güçlü bir metodoloji hazırlayın (Teknik olarak, risk yönetimi stratejisi) ve yaygınlaştırmadan önce mutlaka test edin. Metodoloji hazırlamak için yetkinlik açığınız varsa mutlaka destek alın. Metodolojiniz eksik, anlamsız ve yetersizse, bu hem sizin hem de kurumunuz için kayıp demektir.

- Metodolojinizi tanımlayın/ tarif edin; Açık ve net olarak tarif edilebiliyor mu? Bütünsel ve anlamlı mı?
- Önce kendiniz uygulayın, gerçekten işe yarıyor mu?
Siz bu metodolojiden fayda sağlar mısınız? Sonuçları, çıktıları nasıl bir katma değer sağlıyor?
- İnsanları bu katma değere ikna edebilir misiniz? Mevcut core sorumluluklarının içine istekli olarak dahil edebilirler mi metodolojinizi?
- Bu alanda teknik yetkinliğe sahip olmayanlar için anlaşılabilir mi?
- Değerlendirme hatalarına uğramadan uygulanabilir ve tekrar edilebilir mi?
- Sürdürülebilir mi? Uygulamalarınız ve çıktılarınız, sürdürülebilirliği sağlayacak şekilde günlük faaliyetlere entegre edilebilir mi?
- Metodolojinizin iletişim planı yeterli mi?
- Metodolojinizin başarısını nasıl izleyeceksiniz?
...........................................................

'İçselleştirme' ifadesini de son olarak yorumlamakta fayda var. Hiç bir birim ya da çalışan, ek bir görev olarak gördüğü ve sorumluluğun başkasında olduğu şeklinde algılanan bir işi 'içselleştirme(!)' konusunda istekli olmaz. Peşinen kabul edelim. İçselleştirme, iş, birim ya da kişinin görevinin içine enjekte edildiğinde, kendiliğinden gerçekleşir. Metodolojinizi, kendiliğinden içselleştirmeye uygun olarak tasarlayın.

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak