Finans Dışı/Operasyonel Risklerin Yönetiminde Yapay Zeka: IRM

Finans Dışı/Operasyonel Risklerin Yönetiminde Yapay Zeka: IRM

Risk Yönetiminde Yapay Zeka

''VUCA'' değişkenlik, belirsizlik, karmaşıklık, muğlaklık anlamına gelen bu kısaltma, dünyanın bugününü ve geleceğini mükemmel şekilde tanımlıyor. Ve Risk Yönetimi dilinde bu kavramların doğrudan 'risk' ile ilişkili olduğunu biliyoruz.

Covid 19 pandemisiyle iş dünyası için hem VUCA döneminin hem de risk yönetiminin ciddiyetini hep birlikte tecrübe ettik, uzun süreli ve kalıcı yan etkileriyle tecrübe etmeye devam ediyoruz. Dünya genelindeki tüm kurumlar, güvendikleri geleneksel risk yönetimi modellerinin modasının geçtiğini artık biliyorlar. Yıllık risk değerlendirmeleri hızla gelişen risk ortamında yeterli olmuyor. Toplanan veriler hızla eskiyor ve sonuç olarak bu statik süreç kör noktalar yaratıyor. VUCA döneminde kurumlara etkili risk azaltma, sürekli izleme ve sürekli risk bilgisi sağlayacak teknolojiler gerekiyor. Günümüzün ihtiyaç duyduğu risk verisinin manuel olarak toplanması ve işlenmesi mümkün değil. Tabi, tüm veri işlendikten sonra risk iyileştirme eylemlerine dönüşerek riski yönetmek için aksiyon almak gerekiyor ki, bu ölçüde bir risk eylemini yönetmek ilk aşamadan çok daha zor görünüyor.

Ancak, Akıllı Risk Yönetimine geçiş maalesef çok da kolay değil. Yapay zeka nimetlerini sunmak için, şimdiye kadar edinilen dijital dönüşüm yeteneklerini ciddi şekilde sorguluyor ve şimdiye kadar alışık olunan ''satın al ve implemente et'' çabalarından çok daha fazlasını istiyor.

Üstelik, risk yönetimi uygulamalarının ve hatta tüm kurumsal yönetim araçlarının en büyük zorlayıcıları olan standartlaştırılmamış süreçler, verileri yönetmek ve analiz etmek için parçalanmış sistemler Akıllı Risk Yönetimi uygulamaları için çok daha büyük bir zorluk olarak karşımızda duruyor.

Peki, kurumların riski yönetme istekleri ile bunu yapma kapasiteleri arasındaki boşluğu doldurmanın bir yolu yok mu?

Ön koşul, verimliliğin öneminin her gün daha fazla artığı dünyada 'kısıtlı kaynak' gerçeğinin projektör ışığı gibi gözümüze vurmasından önce hareket etmek ancak akıllıca.

1. COSO ERM Çerçevesi derin anlamıyla kavranmalı ve uygulanmalı.
2. Zengin veri segmentasyonu sağlayan bir risk yönetimi modeline geçiş yapılmalı.
3. Zengin veri segmentasyonu sağlayan bu risk yönetimi modeli otomasyon ile yönetilmeli
4. Risk yönetimi sisteminin gerçek ve güncel veri ile beslenmesi- RPA entegrasyonları
5. Manuel süreçlerin veriye dahil edilmesi -workflow yönetimi otomasyonları

4 ve 5 numaralı maddeler için, rutin, tekrarlayan, veriye ulaşılabilir ve hızlı katma değer sağlanacak süreçlerde mini uygulamalarla başlamak faydalı olacaktır. Böylece hem kurumsal tecrübe kazanılması hem de çalışanların akıllı teknolojilerle tanışması güvenli bir şekilde sağlanabilir.

Yapay zeka teknolojileri, rekabet koşullarını değiştirecek derken şimdiye kadar şahit olmadığımız bir şeyden bahsettiklerinden emin olabiliriz ve beklemek, en yanlış karar olabilir.

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak