Danışmanlık Projesinden Nasıl Kazanç Sağlanır?

Danışmanlık Projesinden Nasıl Kazanç Sağlanır?

Danışmanlık Yatırımının Verimini Artırmak

Danışmanlık Projesinden Nasıl Kazanç Sağlanır?

Şirketlerin dışarıdan uzmanlık sağlama talepleri son bir kaç yıldır artışta. Pandemi sonrası bu beklenen bir durum olsa da özellikle kurumsal yönetim danışmanlığı için biraz şaşırtıcı. Çünkü kurumsal yönetim danışmanlığı talebi ekonomik refah dönemlerinde artış gösterir. Dolayısıyla şimdiye kadar oluşmuş istatistiklerde ciddi bir değişiklik var. Bu değişikliğin temel sebebi, eldeki kaynaklarla (uzmanlık, zaman vb) günümüz sorunlarına çözüm üretmenin mümkün olmadığı büyük bir karmaşa ve değişim döneminin içinde olmamız.

Sorun şu ki; ülkemizde danışmanlık kültürü hem şirketler hem de danışmanlık hizmeti sağlayıcılar için henüz yeterince olgunlaşmadığından biz böyle bir döneme çok da hazır değiliz.

Danışmanlar, belki de ilk defa uzmanlıklarını aktarmaları gereken bu kadar kompleks problemlerle karşı karşıyayken, şirketler bu kompleks problemlerin çözüm ihtiyaçlarını ve hedeflerini belirlemekte zorlanıyorlar. Bu durumla baş edebilecek yetkinliğe sahip şirketler ve danışmanlar olsa da büyük bir kesim acemilik döneminde.

Danışmanlık projesinden nasıl kazanç sağlanır dedik di mi?

Şirketler için, mevcut dönemde min maliyet ilkesi danışmanlık projeleri için OUT. İçinde bulunduğumuz dönemin koşullarını yorumlayarak şirket ihtiyaçlarını anlayacak ve karşılayacak bilgi ve tecrübeye sahip danışman sayısı özellikle kurumsal yönetim alanında oldukça sınırlı. Bu danışmanlara olan talep de giderek artıyor. Dolayısıyla işinize yarayacak danışmanlık hizmetini almak için bu işe yeterli kaynağı sağlamak, bugün daha önemli. Şirketlerin onlarla birlikte bu keskin virajları dönebilecek danışmanlardan rehberlik desteği almak için, maliyetten değil, sonuçtan kar elde etme hedefini benimsemeleri gerekiyor.

Danışmanlar için ise; başka bir zorluk var. Şimdiye kadar olmadığı kadar yoğun bir çalışma temposu ile şimdiye kadar karşılaşmadıkları problemlerin de içinde yer aldığı büyük bir karmaşıklığa çözüm üretmek zorundalar. Dolayısıyla, ihtiyacı doğru anlamak, ihtiyaca uygun doğru çözümleri görebilmek, doğru bir proje yönetimi planlamak her zamandakinden çok daha önemli. Tabi optimal maliyet seviyesini belirleyebilmek de (min maliyet seviyesi değil dikkat!) Bunu başarabilen danışmanlar için bu dönemin en önemli kazancı itibar olacak.


(Görsel) Basitçe şirketin olgunluk seviyesi ve ihtiyacı hangi versiyona uygun, çok doğru tespit etmeli. Hayal satabilecek ve hayal satın alabilecek lüksün olduğu bir dönemde değiliz. Hatalı karar alma lüksümüz de yok. 3. versiyona gitmesi mümkün olmayan şirkete 3' ü gösterip 1. versiyonu vermemeli. Sebepleri ve sonuçları da açıkça ve dürüstlükle anlatılmalı. Diğer taraftan 3. versiyonu isteyip, 1. versiyon üzerinden bir maliyetlendirme beklenmemeli :)

İyi haber, bu dönemin sonu danışmanlık sektörü için olgunlaşma getirecek. Bu, yakın zamanda daha iyi hizmet alacak ve daha iyi hizmet sunacak bir pazarda buluşmak demek :)


Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak