İç Kontrolün Uyum Fonksiyonuna Bir Bakış

İç Kontrolün Uyum Fonksiyonuna Bir Bakış

İç Kontrolün Uyum Fonksiyonu

İç kontrolün uyum fonksiyonu; kontrol ortamı gereklilikleri ile kontrol faaliyeti prosedürlerinin bulunduğu alandır gibi bir tanım yapabiliriz.

İç kontrolün "soft" kontrolleri. Elle tutulmaz, gözle görülmez, ölçülmesi zor.

İç kontrol sisteminizden bahseder misiniz denildiğinde, aslında bilinmek istenen olduğu halde, genelde akla bile gelmez ya da iyi ihtimalle 'uyum departmanımız var ayrı' diye anlatılıverir bir çırpıda. Oysa 'uyum' çalışmazsa kontrol güvence vermez. (Aslında öyle izole bir birim olarak bir kenarda da duramaz ama şimdi buraya girmeyelim ;))

Uyum araçları olan, rehber ve prosedürler, danışmanlık faaliyetlerinin de en temel araçları. Bilgiyi aktarmak ve kalıcı hale getirmek için bu dokümanların titizlikle hazırlanması gerekiyor. Rehber, prosedür gibi dokümanları hazırlamak ise ciddi bir teknik uzmanlık gerektiriyor.

Bu tarz çalışmaları yaparken, uygulamanın çok iyi analiz edilmesi önem taşıyor. Mevcut durum nedir, mevcut durumda zorluk yaşanan ve iyileştirme gerektiren alanlar nelerdir çok iyi anlaşılmalı. Kurum kültürü analiz edildikten sonra organizasyon yapısı, rol ve sorumluluklar tanımlanmalı. Bu dokümanları kullanacak kişiler de benzer şekilde analiz edilmeli ve dokümanlar kullanıcı kitlesine göre tasarlanmalı. Aksi halde maalesef, hazırladığınız rehber ya da prosedür ne kadar önemli olursa olsun, kapının dışında kalıveriyor. Zamanla hazırlayan kişinin bile bulamayacağı bir rafta tozlanmaya bırakılıyor. -Neler gördü bu gözler:( -

Kültür stratejiyi kahvaltı niyetine yer demiş Drucker.

Soft kontrolleri önemseyin.

Bu alanda uzmanlaşmak, hard kontrollere göre çok çok daha zordur. Ancak, kolay ikame edilemez ve katma değeri yüksek bir uzmanlık kazanılmış olur.

Sadece iç kontrol birimlerinin/uzmanlarının değil, hangi alanda olursa olsun yöneticilerin bu alanda bilgi ve beceri kazanması, kurumların yönetim kapasitesinin artırılmasına ve tabi başarısına önemli katkılar sağlar.

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak