İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sistemi Oluşturmanın Yatırım Maliyeti Yüksek Mi?

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sistemi Oluşturmanın Yatırım Maliyeti Yüksek Mi?

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminin Maliyeti

Her yatırımın bir maliyeti vardır. Yatırım ise stratejik bir karardır. Peki stratejik karar ne demek, öncelikle bir bakalım (Google search random bir sonuç)

"Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır"

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sistemi oluşturmak için bir kurumun katlanması gereken 2 temel maliyet kalemi bulunur; uzmanlık (iç kontrol birimi, iç denetim birimi, eğitim, danışmanlık) ve otomasyon. İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sistemi yatırım kararı, elde edilebilecek fayda düşünüldüğünde bir kurum için öncelikli ve ertelenmemesi gereken kararlardan biridir.

İç Kontrol ve Risk Yönetimi sisteminin oluşturulması için yürütülen başlangıç aşaması çalışmalarında bile, kurum için çok önemli olan ancak farkında olunmayan ya da farkında olunan ancak göz kararı ve sınır çizgisinde yürütülen faaliyetlerde (ki bunlardan bir kurumda en az birkaç tane olduğu tecrübe ile sabit) alınan riskler için güvence yöntemleri oluşturularak, yüksek kayıp ve zararın önüne geçilebilir.

Diğer taraftan, alınacak tüm stratejik kararların riskleri için de bir yönetim ve güvence mekanizmasına sahip olunarak, yine yüksek kayıp ve zararlardan korunmak mümkündür.

İçinde bulunduğumuz dönemde kurumlar için stratejik kararlar neredeyse gündelik işler içine eklenmiş durumda. Belirsizlik, karmaşıklık ve rekabet yoğunlaştıkça stratejik karar baskısı daha da artacak.

Kurumların güçlü bir niyet ve doğru uzmanlığı sağladıktan sonra, risk almadan fırsat elde edebileceği tek stratejik kararın ise İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sistemine yatırım yapmak olduğunu söylemek ise gerçekçi bir iddiadır.

İç kontrol ve risk yönetimi sistemi, bir kurumun bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşam ömrünü uzatır ve yaşam kalitesini artırır. Bireysel olarak bu ifadelerin ne anlama geldiğini bir düşünün. Sizce bu stratejik kararın yatırım maliyeti yüksek mi?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

Kritik Risk Göstergesi Nedir? Nasıl Belirlenir?

KRI larınız güven veriyor mu?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Süreç Bazlı Risk Yönetimi Neden Önemli?

Riski Süreç Bazlı Yönetin

Yorumlar

--- henüz yorum yapılmamış

Yorum bırak